Certamen de Lectura en veu alta


lectura_veu_altaEls darrers anys, des del Departament de llengua catalana i literatura hem impulsat la participació del nostre centre al Certamen de Lectura en Veu Alta que organitza el Departament d’Educació juntament amb la Fundació Enciclopèdia catalana i EduCaixa de l’Obra social “laCaixa”.

Hi acostumem a participar en tres categories: Timoners (un alumne d’Aula d’acollida de 1r cicle de l’ESO), Corsaris (un alumne de 1r i 2n d’ESO) i Tropa de corsaris (grup de tres alumnes de 3r i 4t d’ESO).

Durant el primer trimestre es treballa la lectura en veu alta amb tots els alumnes des de la matèria de Llengua catalana i literatura, dedicant algunes de les sessions a l’entrenament en aquesta pràctica.

En el segon trimestre del curs es fa una preselecció dels candidats a representar el nostre institut en el Certamen, proposant un candidat de cada classe. Es fa una final de centre en què triem qui ens representarà en els Quarts de final de la zona del Baix Llobregat que ens correspon.

Un cop feta la tria dels candidats, dediquem algunes hores de les setmanes que ens queden fins al Certamen per millorar la lectura en veu alta dels nois i noies que ens representaran. Fem petites trobades amb el grup de seleccionats on es treballa la velocitat lectora, l’entonació, la dicció, la posició corporal, etc. a partir de diferents exercicis amb la finalitat de donar-los seguretat i que puguin gaudir al màxim l’experiència de compartir la lectura amb altres nois i noies de diferents centres educatius propers al nostre.

La valoració que en fem és molt positiva. L’alumnat que hi participa sempre està orgullós d’haver viscut aquesta experiència i comparteixen amb els seus companys de classe l’alegria d’haver-hi participat.

Aquest fet ens encoratja a continuar difonent la importància que té la lectura en veu alta entre els estudiants del centre.